https://www.facebook.com/RomaniaInPoze

https://www.facebook.com/RomaniaInPoze

miercuri, 29 februarie 2012

Parcul Carol

Parcul Carol.anterior numit si Parcul Libertatii,este un parc amplasat in sectorul 4 al Bucurestiului,pe Dealul Filaretului.
Parcul a fost amenajat intre anii 1900-1906 dupa planurile arhitectului peisagist francez Eduard Redont si a fost inaugurat in 1906 pentru a sarbatorii 40 de ani de domnie a regelui Carol 1.Cu aceasta ocazie a fost organizata o expozitie jubiliara , in care a fost prezentat si parcul Libertatii.Organizatorul parcului a fost omul de stiinta Constantin I. Istrati ( 1850-1918),profesor universitar si academician.




Suprafata initiala a parcului a fost de 36 ha , pe 2 ha din suprafata totala a fost amenajat un mic lac de agrement .La amenajarea parcului au fost folositi 4.206 arbori mari , 5.983 arbori coniferi , 48.215 arbusti precum si numeroase plante si flori.




Parcul continea si o mica gradina zoologica , ale  carei elemente au fost ulterior transferate la gradina zoologica Baneasa ,precum si cateva pavilioane expozitionale si cladiri anexate acestora.Conform planurilor intocmite,a fost construit un castel de apa , denumit Cetatea lui Vlad Tepes.



  









In aceeasi perioada sa construit o cascada mare dupa planurile arhitectilor Petculescu si Schindl.Cascada era strajuita de 3 sculpturi efectuate de Filip Marin , Dimitrie Paciurea si Carl Storck. Cele 3 sculpturi sunt Frumoasa adormita si 2 sculpturi care reprezinta 2 tineri nud , cunoscute sub denumirea de Gigantii. 

Dupa construirea  Mausoleului , gigantii au fost mutati pe marginea aleii Centrale a parcului ,aproape de intrarea dinspre Piata 11 iunie.
In interiorul parcului au fost construite Arenele Romane , un complex destinat spectacolelor in aer liber si o moschee in apropierea lacului de agrement.Parcul Carol este inscris pe Lista monumentelor istorice din 2004 , munument istoric grupa A.



Obiectivile turistice 
Fantana Cantacuzino

Mausoleul din Parcul Carol
 opera arhitectilor Horia Maicu si Vasile Cucu.

Statuile Gigantii.
Statuile Gigantii sunt 2 statui amplasate in
prezent pe aleea principala a parcului ,in apropierea intrarii in parc dinspre Piata 11 iunie. Statuile inalte de 3,5 m aflate la o distanta de 50 de m una de cealalta ,la capetele opuse perpendiculare pe aleea centrala a parcului
Initial statuile au fost amplasate in fata Palatului Artelor si a pesterii artificiale din fata acestuia. Grota ere denumita Grota cu Giganti sau Gigantii fermecata ..deoarece era strajuita de un grup statuar format

 din cei 2 Giganti.



Niciun comentariu: